Leguaan eten! - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Claire Knigge - WaarBenJij.nu Leguaan eten! - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Claire Knigge - WaarBenJij.nu

Leguaan eten!

Door: claireknigge

Blijf op de hoogte en volg Claire

02 Oktober 2011 | Suriname, Paramaribo

Ondertussen wonen wij al een tijdje in Nickerie - Jolijn, Joshua en ik. Ons guesthouse bevindt zich op het terrein van het Zuster Danker Centrum. Dit is een opvang centrum voor kinderen met een verstandelijke handicap. Omdat de kinderen die hier verblijven nog vakantie hebben, worden de andere gebouwen op het terrein verhuurt aan vakantiegangers. Toen ik op een middag na een dutje even buiten ging zitten, stond het grasveld naast ons terras vol met mensen, jong en oud. Het waren drie families uit Paramaribo die hier een weekend op vakantie kwamen. Onderweg had één van de mannen een levende leguaan gekocht die hij nu ging villen zodat hij klaar zou zijn voor het avondeten. Van op mijn terras keek ik toe hoe ze de keel van de leguaan oversneden en hem aan een touw ophingen. Ze vroegen mij om wat dichterbij te komen staan want vandaar kon ik toch niks zien. “En neem je fototoestel maar mee”, zeiden ze. Met mijn fototoestel in de hand zag ik hoe de staart van de leguaan er werd afgesneden, op de grond viel en nog enkele minuten verder spartelde. Daarna werden de poten afgehakt en de borst en buik opengesneden. Tot mijn verbazing zaten er meer dan 20 eieren in de leguaan. Het kleine meisje dat naast mij stond mee te kijken hoe haar vader voor het avondeten zorgde, zei dat de eieren haar favoriete deel van de leguaan waren. Nadat het beest helemaal gevild was, werd hij in stukken gesneden en samen met de eieren in een grote pot gestoken. Enkele mannen uit het gezin vertelde mij dat zeer belangrijk was om een levende leguaan te kopen omdat je anders nooit zeker wist hoe vers het dier nog was. Ze zouden later die middag zelf opstap gaan om er nog meer te vangen.
Laten die avond werden wij bij hen uitgenodigd om leguaan in currysaus te eten.
Heerlijk! Vooral de eieren!

• 03 Oktober 2011 - 02:48

J:

Oh man, om eerlijk te zijn, ziet dat er echt niet uit :p.

Gelukkig was het dat wel dan :)

• 19 Oktober 2011 - 08:37

Cor:

Breng maar zo'n gebakken eitje mee naar huis.
    Waar smaakt zo'n beest naar?

• 11 November 2011 - 15:31

Claire Knigge:

Kip! Het wordt hier dan ook 'boomkip' genoemd :)

• 20 December 2022 - 23:59

Janssen :

Surinamers lijken wel Chinezen die eten ook Alles !